mandag den 11. februar 2013

Resume tekst 1 Børns mundtlige legekultur

Artiklen, Børns mundtlige legekultur, af Povl Bjerregård beskriver de mundtlige aktiviteter, genrer og udtryksformer, der indgår i børns samvær, som levende udtryk, der forandres dynamisk og tilpasses situationerne, og er en del af børns sociale og kulturelle liv.
Artiklen beskriver, hvorledes øgenavne, kælenavne, gåder, udråb, nonsensfortællinger, ord gak-gak, historier, gys, lyde, rim, remser gåder, vitser m.fl. overleveres såvel vertikalt som horisontalt og via medierne.
Ligeledes beskrives, hvorledes der forudsættes viden og kompetencer indenfor  bl.a.sociokultur, lingvistik og poesi, form at kunne deltage ligeværdigt i legen.
Derefter gennemgås eksempler på forskellige genrer og udtryksformer, der viser bredden og karakteristikken af den mundtlige legekultur.
Gåder og gådevitser:  Der opregnes forskellige eksempler på gåder og vises, hvordan flere typer af gåder/vittigheder fordrer kendskab til eksempelvis alfabetet, andre sprog, medie-kulturer etc., og forstår man ikke vitsen, må man hellere grine med alligevel, så man stadig er med i latterens fællesskab.
Gyserfortællinger: Her er det ikke pointen, men derimod selv fortællingen, der er i focus - det handler om at kunne trække historien og  spændingen.
Vittigheder/Alle børnene: Temaerne, rytmen og enkelt struktur tiltaler børn, som ment kan huske vitserne og selv digte nye. Ved at lave vitser udtrykkes ellers tabuiserede emner på en legal måde, og det ubærlige eller det unævnelige finder form og udtryk gennem den humoristiske distance.
Parodier: En gøren grin med noget - som regel noget finkulturelt, ophøjet eller alvorligt - børn kan f.eks. gengive en upopulær pædagogs talefejl eller lign eller omskrive populære sange til en fræk parodi.
Rim og remser, bruges mest af de mindre børn, og de gode gamle fænger stadig.

Større børn har jeg oplevet selv eksperimentere/lege med rap og digte - små hurtige raps over hændelser i dagligdagen - med skiftende dygtighed.

Ingen kommentarer:

Send en kommentar